Технічна несправність чи військова помилка? Що ж насправді трапилося з українським літаком у Ірані

Технічна несправність чи військова помилка? Що ж насправді трапилося з українським літаком у Ірані

10:23 Січень 10, 2020

Події 3295 8 хвилин

Magyar

Як відомо, вранці 8 січня літак української авіакомпанії МАУ Боїнг 737-800 NG здійснюючи рейс PS 752 «Тегеран – Київ» зазнав катастрофи. Всі 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, які перебували на борту, на жаль загинули. Серед жертв 11 українців – 9 членів екіпажу та 2 пасажири. Також  на борту були присутні: 82 іранці, 63 канадці, 10 шведів, 4 афганці, 3 німці, 3 британці. Серед загиблих канадців було багато студентів, які поверталися з канікул. Джерела повідомляють також, що на борту були і діти, які летіли разом зі своїми сім’ями. 

З самого початку цієї трагедії і політики і експерти, і звичайні громадяни висловлюючи свої версії цієї катастрофи були стриманими у причинах цієї трагедії. Називалися кілька версії, але головною залишалася версія про технічні проблеми літака. Але так було недовго, адже вже на наступний день цілий ряд світових ЗМІ та керівники держав та урядів почали все активніше висловлювати іншу версію. А саме, про те, що літак було збито військовими Ірану.

Як повідомляє ВВС Україна, Іран «помилково збив український літак» зі 176 пасажирами та членами екіпажу на борту. Про це повідомляє низка американських ЗМІ з посиланням на джерела в розвідці США, Пентагоні та розвідці Іраку.

Кореспондент CBS News Кріс Ван Клів повідомив, що американські чиновники впевнені, що український літак був збитий Іраном. Інформацію ЗМІ побічно підтверджує i СNN.

Американська спецслужба отримала сигнали з радіолокатора та виявила постріли з двох ракетнопускових установок, ймовірно, SA-15 ( зенітно-ракетного комплексу «Тор» російського виробництва), після чого був зафіксований вибух.

Newsweek повідомляє, що одразу три джерела з Пентагону, керівництва американської розвідки та розвідки Іраку підтвердили ураження літака іранськими силами протиповітряної оборони. Центральне командування США відмовилося коментувати це питання, коли з ним зв’язалися журналісти Newsweek. Від Ради національної безпеки США чи Державного департаменту жодної відповіді також не було.

Президент США Дональд Трамп у четвер, 9 січня повідомив, що має «підозри» щодо авіакатастрофи в Ірані. «Ну, у мене є підозри. Не хочу говорити тому, що у інших також є підозри. Дехто міг би зробити помилку з іншого боку, не наша система. Нас це не стосується. Він летів у досить неспокійному регіоні. Вони могли там помилитися. Дехто каже техніка підвела. Я особисто гадаю, що це навіть не питання», – зазначив Трамп.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо прямо заявив, що літак МАУ в Ірані був збитий іранськими силами ППО. «У нас є розвідувальна інформація з багатьох джерел, включаючи наших союзників і нашу власну розвідку, докази вказують на те, що літак був збитий іранською ракетою «земля-повітря», – оголосив він на пресконференції підкресливши, що «Це, можливо, було ненавмисно».

Очільник уряду Канади закликав до всебічного розслідування і додав, що новина про ракету, «безсумнівно, стане подальшим шоком для сімей, які вже сумують через цю невимовну трагедію». Пан Трюдо також заявив, що не буде деталізувати, якою буде відповідь Канади у цій ситуації. Він зазначив, що відповідь потрібно починати з «чіткого розуміння» того, що сталося.

«Я хочу відповідей. Цей уряд не заспокоїться, поки не отримає відповідей», – додав очільник уряду Канади.

Щодо української влади, то ввечері 8 січня президент України Володимир Зеленський провів нараду оперативного штабу з питань катастрофи літака МАУ в Ірані. «На нараді оперативного штабу було наголошено, що розслідування перебуває на надто ранньому етапі, щоб озвучувати конкретні деталі. Розглядається кілька версій», – йдеться в заяві Офісу президента.

Після появи публікацій в американських ЗМІ, секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував їх BBC News Україна. «Ми не можемо це коментувати. У нас є свої версії. Їх сім. Одна з версій – це те, що було озвучено (американськими ЗМІ. – ред.), але ми не можемо це стверджувати», – зазначив пан Данілов.

«Ми постійно отримуємо інформацію від українських експертів, але не можемо її коментувати», – додав секретар РНБО.

Пізніше Офіс президента повідомив, що Україна звертається до міжнародних партнерів з проханням допомогти з пошуком доказів, аби встановити причину трагедії. «Наша країна зацікавлена в тому, щоб була встановлена істина. Тому звертаємося до міжнародних партнерів України: якщо ви маєте докази, які допоможуть розслідуванню, просимо надати їх», – зазначено в заяві.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов повідомив інтернет-виданню «Цензор.НЕТ», що ураження ЗРК (зенітно-ракетним комплексом) є однією з версій катастрофи із літаком МАУ в Ірані, і тому українські експерти прагнутимуть пошукати на місці катастрофи в Ірані уламки російської ракети. «Наша комісія в даний момент узгоджує з іранською владою питання про виїзд на місце катастрофи, і має намір провести пошуки уламків російської зенітної ракети ЗРК «Тор», – заявив секретар РНБО.

За словами Олексія Данілова, українська сторона «використовує наробки із розслідування атаки на «Боїнг» МН-17», а у складі української державної комісії, яка цієї ночі вирушила до Ірану, є фахівці, які брали участь у розслідуванні тієї катастрофи та експертизі уламків російської зенітної ракети «Бук».

НЬЮЗМЕЙКЕР

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня