Фіцо повернувся на те саме місце, де на нього було скоєно замах

Фіцо повернувся на те саме місце, де на нього було скоєно замах

13:05 Вересень 8, 2024

Події 286 3 хвилини

Magyar

За словами прем’єр-міністра Словаччини, щодо замаху мають бути вивчені передісторія та мотиви злочинця, оскільки він був лише «інструментом» у чиїхось руках. Про це Роберт Фіцо зазначив у Гандлові, на місці травневого замаху, куди він повернувся в рамках робочого візиту.

Спілкуючись з журналістами на місці події, Роберт Фіцо сказав, що у нього немає травми через замах на нього, його не турбує особа вбивці, він не бажає помсти і пробачив його, оскільки нападник «був лише інструментом у чужих руках».

За словами прем’єра, першочерговим у справі потрібно розслідувати не те, хто зробив помилку під час замаху, чи були недбалі охоронці, а передісторія нападу та мотиви нападника.

«Насамперед, нам потрібно розповісти суспільству, що насправді сталося, тому що хтось хотів убити прем’єр-міністра через політичну ворожнечу. І йдеться не про Роберта Фіцо, а про прем’єр-міністра Словацької Республіки», – сказав Фіцо, слова якого процитувало словацьке державне інформаційне агентство TASR.

Згідно з планами, доповідь про замах буде внесена до парламенту Словаччини восени. Щодо цього прем’єр-міністр заявив, що предметом розслідування є також і те, з ким спілкувався нападник, і що мають бути розкриті події періоду після виборів у вересні минулого року, оскільки, за його словами, опозиція і частина ЗМІ не погоджувалися з результатами парламентських виборів.

Фіцо заявив, що нападник був опозиційним активістом, мотивованим «систематизованою ненавистю».

Замах на 59-річного прем’єр міністра було скоєно 15 травня після виїзного засідання уряду в місті Гандлова. Нападника, 71-річного Юрая Цинтулу, який чотирма пострілами поранив прем’єр-міністра, затримали на місці події, а пізніше суд заарештував його за звинуваченням в умисному замаху на вбивство.

У своїх свідченнях Цинтула мотивував свій вчинок тим, що не погоджувався з політикою уряду, зокрема з тим, що Роберт Фіцо та його уряд продовжують відмовлятися постачати зброю в Україну. У липні справу проти Цинтули перекваліфікували на теракт.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня