Ліван: понад 400 000 дітей стали вимушеними переселенцями

Ліван: понад 400 000 дітей стали вимушеними переселенцями

15:20 Жовтень 18, 2024

Події 3 4 хвилини

Magyar

Понад 400 000 дітей були змушені покинути свої домівки в Лівані за останні три тижні, заявив у понеділок високопосадовець Агентства ООН з прав дитини.

Фото: AP/Mohammed Zaatari

Ескалація війни між Ізраїлем і шиїтським ополченням Хезболла в Лівані змусила 1,2 мільйона людей покинути свої домівки за останні тижні. Більшість із них знайшла притулок у центральній та північній частинах країни, переважно в Бейруті. Тед Чайбан, заступник виконавчого директора ЮНІСЕФ, який відвідав кілька притулків у Бейруті, сказав, що він був шокований кількістю дітей, які постраждали впродовж трьох тижнів війни. Він підкреслив, що близько 1,2 мільйона дітей не отримує освіту, тому що не можуть дістатися до школи або тому, що їхні шкільні будівлі були пошкоджені чи перетворені на притулок.

«Останнє, що потрібно цій країні, – на додаток до всього, через що вона вже пройшла, – це втратити ще одне покоління», – зазначив Чайбан. Деякі приватні школи в Лівані все ще працюють, але державні школи дуже постраждали від війни. «Моє головне занепокоєння полягає в тому, що освіта сотень тисяч дітей – ліванців, сирійців і палестинців – знаходиться під загрозою», – підкреслив представник ЮНІСЕФ. За даними Міністерства охорони здоров’я Лівану, понад 2300 людей в країні загинули під час або в результаті ізраїльських атак, і майже 75 відсотків із них – за останній місяць. За останні три тижні було вбито понад 100 дітей і більше 800 отримало поранення.

Розповідаючи про свій досвід у Чайбані, він сказав, що діти живуть у переповнених притулках, у тому числі в шкільних будівлях, де 3-4 сім’ї змушені ділити клас, а на тисячу осіб припадає лише 12 туалетів, якщо вони взагалі функціонують. Але багато сімей біженців взагалі живуть у наметах на узбіччях доріг або на пляжі.

Війна також спричинила проблеми із системою охорони здоров’я. 12 лікарень більше не функціонують або функціонують лише частково. Крім того, було серйозно пошкоджено інфраструктуру водопостачання, тому за останні три тижні під загрозою опинилося водопостачання майже 350 000 людей», – додала Чайбан, зазначивши, що ЮНІСЕФ працює з місцевою владою над відновленням цієї мережі. Чайбан наголосив на необхідності припинення вогню як у Лівані, так і в секторі Газа, щоб захистити цивільну інфраструктуру. За його словами, необхідна політична воля і визнання того, що конфлікт не може бути вирішений військовими засобами. Чайбан також зазначив, що наразі зібрано лише 8 відсотків від 108 мільйонів доларів допомоги, необхідної для покращення ситуації в Лівані.

Джерело: MTI

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня
>