У Молдові заявили, що з росії на підкуп виборців перевели $39 мільйонів

У Молдові заявили, що з росії на підкуп виборців перевели $39 мільйонів

18:44 Жовтень 24, 2024

Події 4 2 хвилини

Глава Генерального інспекторату поліції Молдови Віорел Чернеуцану заявив, що тільки в жовтні напередодні виборів президента і референдуму про вступ до ЄС з Росії до Молдови переказали понад $24 млн через застосунок «Промсвязьбанку».

Про це повідомляє NewsMaker, передає Укрінформ.

Як зазначив Чернеуцану, схема підкупу виборців із використанням «Промсвязьбанка» почала діяти наприкінці весни, але восени напередодні виборів і референдуму кількість грошових переказів збільшилася. Через застосунок «Промсвязьбанку» людям допомагали встановлювати боти в Telegram. Тільки в жовтні поліція задокументувала і припинила діяльність 97 таких ботів. Проте, за даними поліції, у системі встигли зареєструвати 138 тис. номерів із Молдови.

За словами Чернеуцану, якщо у вересні сума переказів становила $15 млн доларів, то зараз вона сягає $39 млн. Очільник поліції зазначив, що тільки в жовтні на підкуп виборців із Росії до Молдови переказали більше $24 млн. За цим стоїть молдавський олігарх – втікач Ілан Шор, стверджують у поліції.

«Важливо, щоб усі наші громадяни розуміли, що їх втягують у незаконну схему», – підкреслив Чернеуцану.

Наразі правоохоронні органи задокументували понад 520 осіб, причетних до схеми підкупу виборців. Їм загрожує до трьох років в’язниці або великий штраф.

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня