Через пташиний грип доведеться знищити мільйон домашньої птиці

Через пташиний грип доведеться знищити мільйон домашньої птиці

17:01 Листопад 28, 2020

Події 8188 4 хвилини

Magyar

На одній із ферм на заході Польщі пару днів тому стався спалах епідемії пташиного грипу. Польське державне агентство новин PAP повідомило про випадок із посиланням на місцеві ветеринарні органи. Пташиний грип H5N8 з’явився у селі Вроняви, це 33-й спалах захворювання в цьому році.

«На цій фермі утримується 930 тисяч курей-несучок. Неподалік є райони, де водяться гуси та інші дикі птахи», – цитує місцеві ветеринарні органи видання PAP. У відомстві додали, що знищення розпочали у четвер і триватиме воно протягом шести днів.

Ризик поширення хвороби на людей вважається доволі низьким, але попередні спалахи епідемії тварин супроводжувались масштабним забоєм. Експерти вважають, що це необхідно для стримування поширення хвороби.

Досвід показує, що надзвичайно заразна та смертельна форма пташиного грипу швидко поширюється в Європі. Птахівництво стикається із усе більшими проблемами, епідемії загрожують значними економічними втратами.

Пташиний грип уже з’явився у Франції, Нідерландах, Німеччині, Великобританії, Бельгії, Данії, Ірландії, Швеції та цього тижня в Хорватії, Словенії та Польщі, раніше хвороба вразила Росію та Казахстан.

Хвороба вражає диких птахів та з’являється на фермах, повідомляє німецьке агровидання agrarheute. Наразі це призвело до знищення щонайменше 1,6 мільйона курей та качок.

Цієї осені в Нідерландах від вірусу загинуло майже 500 тисяч курей, а цього тижня на фермі в Польщі знищать понад 900 тисяч курей. Заборони та обмеження щодо коронавірусу та новини про пташиний грип можуть суттєво уповільнити різдвяні продажі в кінці року, які традиційно були дуже важливими для галузі.

Хвороба може порівняно легко поширюватися від диких птахів на мешканців птахофабрик. За останні два роки, на думку експертів, у Європі з’явилося безліч різних штамів пташиного грипу. Основним штамом грипу в Європі цього року є H5N8, який уже завдав значної шкоди у 2016/17 роках, але також були випадки H5N5 та H5N1.

Хоча ризик поширення хвороби на людину низький, на цьому тижні Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) заявило, що еволюція вірусу вимагає пильного контролю. Відомо, що штам H5N1 може поширюватися на людину.

 (agroforum.hu)

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
baner 1 baner 2
Новини дня