Такого ще ніколи не було: у трьох балканських країнах сталися масштабні відключення електрики

Такого ще ніколи не було: у трьох балканських країнах сталися масштабні відключення електрики

19:54 Червень 21, 2024

Події 491 3 хвилини

Практично на всій території Чорногорії, Боснії і Герцеговини та Хорватії зникло електропостачання, повідомляють місцеві ЗМІ. Причина відключень наразі невідома.

Оновлено 19:09 Міністр енергетики Чорногорії Саша Муйович заявив, що відключення були спричинені раптовим збільшенням споживання електроенергії через високі температури, а також самою спекою, передає Reuters.

«Збій стався в результаті великого навантаження на мережу, раптового збільшення споживання електроенергії через високу температуру та самих високих температур», — сказав він у телеефірі.

За словами Муйовича, експерти все ще намагаються з’ясувати, де саме виникла несправність.

Агентство також передає, що Чорногорський телеканал Vijesti TV повідомив, що пожежу було помічено на лінії електропередач потужністю 400 кВт у важкодоступній місцевості вздовж кордону з Боснією, хоча поки що невідомо, чи могло це бути пов’язано з масовим відключенням електрики.

Виконавчий директор Чорногорської системи електропередачі (CGES) Іван Асанович офіційно повідомив, що через збої регіонального масштабу відбулося відключення електроенергії на всій території Чорногорії, крім півночі, а також масштабні відключення електроенергії в сусідніх країнах, передає Vijesti.

За його словами, причина ще невідома, компанія «працює над вирішенням проблеми та забезпеченням енергопостачання всіх споживачів у Чорногорії».

Боснійське видання Klix.ba пише, що більша частина Боснії та Герцеговини залишилася без світла, включаючи Сараєво, Зеніцу, Баня-Луку та решту країни. Оператор системи електропостачання країни поки що не прокоментував ситуацію.

Хорватське видання Jutarnji List повідомляє, що без електрики залишил залишилися Спліт, Шибеник, Оміш, Макарска, Дубровник, Задар і численні острови, загалом майже вся Далмація була знеструмлена.

За даними видання, збій почався з Чорногорії. Воно також звертає увагу, що настільки масштабних відключень, які зачепили відразу три країни раніше не було.

Повідомляється, що у Спліті через відключення стався транспортний колапс, оскільки не працювали світлофори. Наразі Спліт та частини інших міст поступово підключають до електромережі.

Джерело

social
Слідкуйте за нами у соцмережах
subscribe
Хочеш читати новини поки нема інтернету?

Підпишись на спеціальний телеграм канал де кожна новина розміщена у повному обсязі. Твій телефон завантажуватиме новини у фоні тільки тоді, коли це можливо, і ти завжди будеш у курсі останніх подій.

Підписатися
subscribe
Підписка
Оформіть підписку
Приєднуйтесь до нашого списку розсилки, щоб отримувати актуальні новини на свою пошту.
Ми не розсилаємо спам, ми поважаємо вашу приватність.
Новини дня